De Paus wijdt het Vaticaan toe aan de H. Aartsengel Michael

Waak over de Apostolische Stoel, bescherm de Kerk tegen alles dat de vrede bedreigt en help de mensheid om bekoringen te overwinnen.

Met dat gebed wijdde paus Franciscus vrijdag het Vaticaan toe aan de bescherming van Sint Jozef en aartsengel Michaël.

Toewijding van VaticaanHij deed dat tijdens een kleine ceremonie in de Vaticaanse tuinen, waar hij een beeld van de aartsengel zegende, meldt AsiaNews. Opmerkelijk was dat emerituspaus Benedictus XVI daarbij aanwezig was. De beide pausen omhelsden elkaar hartelijk en bleven tijdens de plechtigheid dicht bij elkaar.

Paus Franciscus benadrukte dat het nieuwe beeld, waarvoor Benedictus jaren geleden toestemming had verleend, niet zomaar een nieuw kunstwerk is. „Het is van bijzonder belang, zowel qua plaats als betekenis”, aldus de paus. „Het nodigt uit tot reflectie en gebed.

Michaël, wat betekent 'Wie is als God', is de kampioen van het primaatschap van God, van Zijn transcendentie en macht. Michaël strijdt om de goddelijke rechtvaardigheid te herstellen. Hij verdedigt het Volk van God tegen zijn vijanden, boven alles tegen de allergrootste vijand, de duivel. St.-Michaël overwint, want het is God Die door zijn dienaar handelt. Dit beeld herinnert ons eraan dat de duivel is overwonnen, de aanklager is ontmaskerd, zijn kop verpletterd doordat de redding voor eens en voor altijd is geschied in het bloed van Christus.

Hoewel de duivel altijd probeert het gelaat van de aartsengel en van de mensheid te misvormen, is God sterker. Wij staan niet alleen op onze weg of in de beproevingen van het leen. Wij worden vergezeld en gesteund door de engelen van God die ons als het ware hun vleugels bieden om ons zovele gevaren te laten overwinnen, om hoog te kunnen vliegen in vergelijking met de realiteiten die ons neer kunnen halen. Door Vaticaanstad aan Sint Michaël de aartsengel toe te wijden, vraag ik hem ons te beschermen tegen de Boze en hem te verdrijven.”

„Wij wijden het Vaticaan bovendien toe aan Sint Jozef, hoeder van Jezus, hoeder van de Heilige Familie. Moge zijn aanwezigheid ons sterker en moediger maken om in ons leven ruimte te maken voor God en altijd kwaad te overwinnen met goed. Wij vragen hem om ons te beschermen, voor ons te zorgen, zodat een leven van genade elke dag in ieder van ons mag groeien.”

Artikel overgenomen van: http://www.katholieknieuwsblad.nl/